Welcome to Planet openSUSE

This is a feed aggregator that collects what openSUSE contributors are writing in their respective blogs.

To have your blog added to this aggregator, please read the instructions.


Sunday
26 March, 2017


face

Στα ελάχιστα χρόνια ενασχόλησής μου με το ΕΛΛΑΚ, έχω συναντήσει αρκετά άτομα που διαβάζουμε στις ειδήσεις γι'αυτούς. Η ενασχόλησή μου με κοινότητες (openSUSE, GNOME, ownCloud τώρα Nextcloud) αλλά και με αρκετή συνεισφορά τόσο σε προώθηση των projects όσο και μεταφράσεις, με έχουν κάνει σεβαστό και υπολογίσιμο όταν βγαίνω στο εξωτερικό σε συνέδρια. Έχω καταφέρει να είμαι μέλος της κοινότητας openSUSE (από το 2010) ενώ είμαι και μέλος του GNOME Foundation.

Πρώτος διάσημος σε χρονολογική σειρά ήταν το 2010 ο Richard Stallman. Ο Stallman ήταν καλεσμένος του GreekLUG (του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος). Ήταν ίσως η μεγαλύτερη "επιτυχία" μας. Μέχρι τότε συμμετείχαμε σε μικρότερες πανελλαδικές και πολλές τοπικές εκδηλώσεις.


Γενικά έχω συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστεί μια σουπερ ντουπερ τεχνολογία που πιθανό να μην γνωρίζουμε. Τις περισσότερες φορές γίνονται απλά για να βρίσκονται από κοντά τα άτομα μιας κοινότητας ώστε να γεμίσουν ενέργεια και να δουλέψουν πιο αποδοτικά για την κοινότητα και το project.

Στο συνέδριο Desktop Summit το 2011 (Βερολίνο), ήταν η πρώτη μου έξοδος σε παγκόσμιο συνέδριο. Εκεί συνάντησα μερικά από τα πιο "γνωστά ονόματα" στον χώρο του ΕΛΛΑΚ. Συμμετείχα στο booth του openSUSE.

Στο συνέδριο αυτό συνάντησα τον Mark Shuttleworth του Ubuntu.Με την Izabel Valverde και τον Mark Shuttleworth

ΠΑΡΕΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΑΡΚ: Εμφανίστηκε την 2η μέρα το μεσημέρι (την ώρα που όλοι βρισκόταν στο εστιατόριο για μεσημεριανό). Μπαίνοντας στην άδεια αίθουσα παρουσιάσεων, μας χαιρέτησε, σαν να μας γνώριζε. Κατά την αναμονή μας στη σειρά στο εστιατόριο, βρισκόταν πίσω μας. Όταν ήρθε η σειρά του, του ζητήθηκε το κουπόνι φαγητού που μας χορηγούνταν κατά την εγγραφή μας. Επειδή δεν είχε (είπαμε ήρθε αργοπορημένος), αναγκάστηκε να ανέβει στις αίθουσες του συνεδρίου, να κάνει την εγγραφή του και να κατέβει στο εστιατόριο.

Εκεί συνάντησα για πρώτη φορά τον Jos Portvliet. Τότε κατείχε την θέση του community manager για την κοινότητα openSUSE.


Έκτοτε έχουμε συναντηθεί σε άλλα 4 συνέδρια.

Την κοπέλα της φωτογραφίας με τον Mark Shuttleworth ίσως δεν την γνωρίζετε. Είναι η Izabel Valverde από την Βραζιλία. Η Izabel είναι γνωστή από το έργο της τόσο για το openSUSE αλλά κυρίως για το GNOME, τόσο στην χώρα της όσο και στην Λατινική Αμερική. Μιλάμε σχετικά συχνά.

Στο συνέδριο ήταν και ο Federico Mena Quintero. Η Izabel μου πρότεινε να μου τον γνωρίσει αλλά ήμουν τόσο ψαρωμένος, που δεν τον γνώρισα.

Επόμενο συνέδριο που συμμετείχα ήταν στο παγκόσμιο συνέδριο της κοινότητας openSUSE στην Πράγα. Και εκεί συνάντησα κάποιους σημαντικούς αλλά δεν έχω κάπου πρόχειρες φωτογραφίες. Στο συγκεκριμένο συνέδριο συμμετείχαμε περίπου 15 Έλληνες. Κάναμε την προώθηση της υποψηφιότητάς μας για το συνέδριο της επόμενης χρονιάς στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από 3 χρόνια πετυχημένης πορείας ως Ελληνική κοινότητα openSUSE, μας ανατέθηκε η διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου. Ήταν η πρώτη φορά που η κοινότητα θα διοργάνωνε ένα τέτοιο συνέδριο.

Εδώ συνάντησα τον Ralf Flaxa (όπως λέει και ο τίτλος του, είναι President of Global Engineering at SUSE).


O Rihard Brown είναι πρόεδρος του openSUSE Board. Τον Richard τον συναντώ σε κάθε συνέδριο openSUSE.


Την συμμετοχή του Stefano Karapetsas, του συνεχιστή (μετά τον perberos) του γραφικού περιβάλλοντος MATE, την θεωρώ προσωπική μου επιτυχία. Η συμμετοχή του έγινε στα πλαίσια της προώθησης του MATE στο openSUSE. Ο στόχος επετεύχθη, το MATE είναι πλήρως λειτουργικό στο openSUSE. Μάλιστα το video στο youtube είχε τις περισσότερες θεάσεις ακόμα και από τα παλαιότερα βίντεο. Απ' όσο γνωρίζω, δεν ασχολείται τελευταία πολύ με το project λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.


Στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης συνάντησα ακόμα μια φορά την Izabel Valverde αλλά και άλλα δυο άτομα που δραστηριοποιούνται για το GNOME και το openSUSE στην Ασία. Τον Max Huang και την Inene Chen.


Σε κάθε συνέδριο βρισκόμαστε και με τον Andrew Waafa. Βλέπετε από την φωτογραφία (αλλά αν ψάξετε και άλλες) δεν φοβάται να τσαλακωθεί. Έχει ένα δίκιο πάντως. Και να δείχνεις σοβαρός, δεν κερδίζεις κάτι... ;-)


Την επόμενη χρονιά, το παγκόσμιο συνέδριο openSUSE διοργανώθηκε στο Dubrovnik. Εκεί συμμετείχα ως εθελοντής στην διοργάνωση αλλά οργάνωσα και το booth για το GNOME.

Στο συνέδριο αυτό συνάντησα τον Michael Meeks (γνωστός από την συνεισφορά του τόσο στο GNOME όσο και στο Libre Office).Άννα, Αποστόλης, Wookey, εγώ, Michael Meeks, Κώστας

Στο ίδιο συνέδριο συμμετείχε από πλευράς GNOME ο Tobias Mueller. Ο Tobi εκείνη την εποχή νομίζω ότι ήταν μέλος του GNOME Foundation Board. Έχει προσφέρει πολλά στην κοινότητα GNOME.


Επόμενο συνέδριο ήταν αυτό του ownCloud το 2015 στο Βερολίνο. Εκείνη την χρονιά έτρεχε ένα marketing project που λεγόταν ownCloud insiders. Μια πλατφόρμα που είχε κάποιες εργασίες του στυλ διαβάστε αυτό το άρθρο και ποστράρετε στα social media ή κάντε μια παρουσίαση. Αυτές οι εργασίες είχαν ως ανταμοιβή πόντους. Οι πόντοι ανταλλάσσονταν με διάφορα "δώρα". Οι περισσότεροι Έλληνες έπαιρναν το Banana Pi. Προσωπικά είχα βάλει στόχο να συμμετέχω στο συνέδριο ΔΩΡΕΑΝ. Και το πέτυχα.

Εκεί συνάντησα το εμπνευστή του ownCloud (αλλά και αργότερα του Nextcloud), τον Frank Karlitschek. Με τον Frank μιλούσαμε μέσω mails μέχρι τότε.


Συνάντησα και έναν φίλο από το openSUSE, τον Klaas Freitag. Ο Klaas έφυγε από την SUSE για να εργαστεί στην εταιρία ownCloud.


Τελευταία συνέδρια που συμμετείχα ήταν το 2016 στο Βερολίνο. Η ιστορία και εδώ περίεργη. Δεν είχα σκοπό να συμμετάσχω επειδή δεν περίσσευαν χρήματα από τον προϋπολογισμό μου. Δέχτηκα πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο ownCloud από τον Jonathan Kawol, τον νέο community manager του ownCloud, μετά από τα γεγονότα του καλοκαιριού. Το ανέφερα ότι αν μπορεί να καλύψει ένα ποσό, τότε θα μπορέσω να πάω. Μου απάντησε θετικά και ξεκίνησα την αναζήτηση. Έκλεισα αεροπορικό και διαμονή και την ίδια μέρα, το βραδάκι, μου στέλνει πρόσκληση και ο Jos Poortvliet. Του απάντησα ότι εάν έστελνε νωρίτερα, θα μπορούσα να συμμετάσχω και στο συνέδριο του Nextcloud. Μου πρόσφερε να καλύψει τις ημέρες μεταξύ των συνεδρίων αρκεί να αλλάξω το αεροπορικό εισιτήριο. Κατάφερα να το κάνω και μάλιστα το συνολικό ποσό να είναι λιγότερο από αυτό που μου πρότεινε. Οπότε συμμετείχα και στα δυο συνέδρια, γεγονός που ξεκαθάρισε λίγο το τοπίο.

Στο ownCloud συνάντησα τον Cornelius Schumacher, γνωστό από την συνεισφορά του στο KDE (ως προγραμματιστής αλλά και ως πρόεδρος του KDE ev) αλλά για μένα από την συνεισφορά του στο openSUSE.


Στο συνέδριο του Nextcloud συνάντησα την Karen Sandler, την φωνή στα τελευταία βίντεο του GNOME. Την είχα δει και στο Desktop Summit το 2010 όταν ήταν executive director του GNOME Foundation. Με μεγάλη μου έκπληξη, όταν πήγα να την χαιρετίσω λίγο πριν αρχίσει την ομιλία της, μου είπε ότι με γνωρίζει (προφανώς από την συνεισφορά μου στο GNOME).
Όπως είναι λογικό, συνάντησα τον καλό φίλο, Jos Poortvliet και τον ιδρυτή του Nextcloud, Frank Karlitschek.

Αυτούς συνάντησα μέχρι τώρα. Ίσως να λείπει από το κάδρο ο Linus Torvalds. Δυστυχώς βρίσκεται πολύ μακρυά για να τον συναντήσω σε κάποιο συνέδριο-ομιλία. Ποιος ξέρει; Ίσως στο μέλλον τον συναντήσω και αυτόν.

face

Μετά από το post μου με τίτλο: "Συναντήσεις μου με famous και λιγότερο famous σε συνέδρια και όχι μόνο", σκέφτηκα να ψάξω και ομαδικές φωτογραφίες από τα συνέδρια του εξωτερικού που έχω συμμετάσχει ως ανάμνηση. Υπάρχουν και τα συνέδρια FOSSCOMM στην Ελλάδα, αλλά ίσως γράψω κάτι όταν πλησιάζει ο καιρός να συμμετάσχω στο επόμενο FOSSCOMM.

Έχουμε και λέμε:

2011


Το desktop summit διεξήχθη για τελευταία φορά το 2011 στο Βερολίνο. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Βερολίνο. Επίσης είναι η πρώτη φορά που βγαίνω στο εξωτερικό μετά από ένα χρόνο που είχαμε ξεκινήσει την κοινότητα openSUSE στην Ελλάδα μαζί με τον Κώστα.2012

Το 2012 συμμετείχα ως εθελοντής στο παγκόσμιο συνέδριο openSUSE στην Πράγα. Συμμετείχαμε πολλοί Έλληνες (δείτε παρακάτω) επειδή την επόμενη χρονιά θα διοργανώναμε στην Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο συνέδριο.


Η ομάδα των Ελλήνων

Το συνέδριο ήταν συνδιοργάνωση με άλλα 2 συνέδρια.2013

Την χρονιά αυτή, το παγκόσμιο συνέδριο openSUSE διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη. Συμμετείχα ενεργά τόσο στην οργάνωσή του όσο και στην διάρκειά του, με την διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.2014

Το παγκόσμιο συνέδριο openSUSE διοργανώθηκε στο Dubrovnik στην Κροατία. Έχοντας αποκτήσει εμπειρία, μου ανατέθηκε ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.2015

Το 2015 συμμετείχα στο συνέδριο ownCloud στο Βερολίνο. Ήταν η χρονιά που είχα κάνει πολλές παρουσιάσεις και αρκετή προώθηση του ownCloud στην Ελλάδα. Είχα κερδίσει την συμμετοχή μου στο συνέδριο μέσω της πλατφόρμας προώθησης που χρησιμοποιούσε εκείνη την εποχή το ownCloud.2016

Το 2016 συμμετείχα σε δυο συνέδρια. Ο λόγος ήταν ο διαχωρισμός-διάσπαση σε ownCloud και Nextcloud (είναι δυο διαφορετικές εταιρίες με δυο εντελώς διαφορετικά projects).

Αρχικά ως προσκεκλημένος του ownCloud.


Στη συνέχεια ως προσκεκλημένος-εθελοντής του Nextcloud.


Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα...

face

Finalmente, y como no podía ser de otra forma por el gran trabajo de la Comunidad KDE, el escritorio Plasma 5 ha conquistado la gran mayoría de escritorios de distribuciones GNU/Linux. Así que ha llegado el momento de realizar un breve compendio en forma de vídeo de diferentes 6 distribuciones GNU/Linux con Plasma 5. Una forma de ver la variedad de formas que puede adquirir el entorno de trabajo más versátil y potente del Software Libre.

6 distribuciones GNU/Linux con Plasma 5

 

En Kaos

De la mano de Jorge Dangelo nos llega un pequeño vídeo de Plasma 5.9 corriendo sobre KaOS, la famosa distribución GNU/Linux que destaca por su amor por Qt y KDE.

En KDE Neon

En esta ocasión el vídeo nos lo ofrece sunny khatri, el cual nos muestra en casi 6 minutos algunas de las virtudes de Plasma 5.9 en el proyecto KDE Neon.

 

En openSUSE Tumbleweed

No podía faltar en esta lista una visión de Plasma 5.9 en la distribución GNU/Linux Rolling de openSUSE de la mano de DeltaSonic en un vídeo un poco más largo que los anteriores.

En Kubuntu

Si queréis pasar un rato largo viendo Plasma 5.9 funcionando sobre Kubuntu no os podéis perder el siguiente vídeo de Md Imam Hossain, donde a lo largo de más de 40 minutos nos repasa el entorno Plasma de principio a fin: Preferencias del sistema, Discover, plasmoides, Dolphin, Krunner, etc.

En Manjaro

No podía faltar Manjaro, una distribución GNU/Linux que está muy de moda y que recibe muy buenas críticas. En esta ocasión nos llega de la mano de FC2 Linux y tiene una duración de poco más de 11 minutos, donde se puede apreciar el buen gusto visual que desprende esta distribución.

En ArchLinux

Y para finalizar, el vídeo más corto de la lista donde vemos una sesión de alireza amirsamimi mostrando su Plasma 5.9 sobre ArchLinux, otra rolling release que sigue en plena forma.

 


face


Σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2016 είχαμε την κυκλοφορία της έκδοσης openSUSE Leap 42.2.
Το μεγάλο στοίχημα όλων των χρηστών διανομών Linux είναι η αναβάθμιση στη νέα έκδοση (όχι στις rolling εκδόσεις). Αυτό που προτείνουν οι περισσότεροι είναι να περιμένετε λίγο πριν αναβαθμίσετε κυρίως για να μην πέσετε σε ψηλή κίνηση κατά την αναβάθμιση και ίσως (δεν το έχω συναντήσει) σας εμφανίσει μήνυμα timeout. Επίσης, αφήστε να βγουν στην επιφάνεια κάποια πιθανά αρχικά σφάλματα που δεν μπόρεσαν να τα προβλέψουν. Στο GNOME για παράδειγμα, κυκλοφορεί μια έκδοση .1 σε ένα μήνα μετά την κύρια έκδοση.

Προσωπική μου εμπειρία, είχα πρόβλημα στις αναβαθμίσεις σε Ubuntu, Fedora (όταν χρησιμοποιούσα παλαιότερα). Το σύστημα αργούσε υπερβολικά, οπότε αναγκαζόμουν να κάνω καθαρή εγκατάσταση. Στην openSUSE η αναβάθμιση γινόταν αβίαστα από την 11.4 κιόλας.
Αν και η διαδικασία αναβάθμισης είναι ασφαλής, καλό είναι να κάνετε backup του προσωπικού σας φακέλου (/home). Όχι ότι θα πάει κάτι στραβά αλλά θα μπείτε σε μια σειρά να κάνετε εβδομαδιαίο-μηνιαίο backup των αρχείων σας για περίπτωση ανάγκης. Επίσης σε περίπτωση που θα γίνει στραβή, μπορείτε να ανοίξετε με ένα liveUSB με Tumbleweed και να σώσετε τα αρχεία σας.

Η αναβάθμιση που θα δείτε εδώ, στηρίζεται στο wiki SDB:System upgrade. Αν και οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν τον γραφικό τρόπο, πιο εύκολος είναι ο τρόπος με το τερματικό.


ΒΗΜΑΤΑ

1) Ενημέρωση του τρέχοντος συστήματος
Πριν ξεκινήσετε, σιγουρευτείτε ότι το σύστημά σας είναι ενημερωμένο.

Ανοίξτε ένα τερματικό και δώστε την εντολή ως διαχειριστής

sudo zypper up

Εάν είναι πλήρως ενημερωμένο, θα σας επιστρέψει το μήνυμα "Nothing to do".


2) Δημιουργήστε αντίγραφο ασφαλείας των αποθετηρίων που χρησιμοποιείτε.
Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό.

Ο λόγος που κάνετε αντίγραφο ασφαλείας είναι για περιπτώσεις που ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε το σύστημα αν τυχόν αποτύχετε στην αναβάθμιση αλλά και να γνωρίζετε ποια αποθετήρια χρησιμοποιούσατε κατά την χρήση του συστήματος. Τα αποθετήρια βρίσκονται στον φάκελο /etc/zypp/repos.d. Είναι ουσιαστικά κάποια αρχεία κειμένου, ένα για κάθε αποθετήριο.

Ανοίξτε το τερματικό και δώστε ως διαχειριστής την εντολή

sudo cp -Rv /etc/zypp/repos.d /etc/zypp/repos.d.old

Εάν δεν έχετε κάνει αντίγραφο ασφαλείας του φακέλου /home, αυτή είναι η ώρα να το κάνετε.


3) Καθαρίστε τα αποθετήρια
Για την αναβάθμιση, χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ δυο επίσημα αποθετήρια.

Συγκεκριμένα:

openSUSE-Leap-42.2-OSS: το κυρίως αποθετήριο που περιέχει ΜΟΝΟ λογισμικό ανοικτού κώδικα.
URL: http://download.opensuse.org/distribution/leap/42.2/repo/oss/

openSUSE-Leap-42.2-Update: περιέχει επίσημες ενημερώσεις για πακέτα ανοικτού κώδικα.
URL: http://download.opensuse.org/update/leap/42.2/oss/

Πρώτα πρέπει να αφαιρέσουμε τα αποθετήρια που δεν χρειαζόμαστε (μαζί και τα αποθετήρια τρίτων).

Μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές αυτές είτε μέσω του γραφικού YaST, είτε μέσω του YaST ncurses, είτε μέσω της εντολής zypper. Εδώ θα δούμε τον πιο γρήγορο τρόπο με το τερματικό. Στο τέλος θα αφήσω και ένα σύνδεσμο πως μπορείτε να το κάνετε με γραφικό YaST.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε το αποθετήριο update.

sudo zypper repos --uri

Εάν δεν το έχετε στην λίστα σας (δεν σας βγάλει αποτέλεσμα), προσθέστε το με την εντολή:

sudo zypper addrepo --check --refresh --name 'openSUSE-42.1-Update' http://download.opensuse.org/update/leap/42.1/oss/ repo-update

και στην συνέχεια κάντε ενημέρωση του συστήματος.

sudo zypper ref && zypper update

Εάν το έχετε στην λίστα σας, τότε θα δείτε το παρακάτω:

# | Alias | Name | Enabled | Refresh | URI
---+-----------------+-----------------+---------+---------+---------------------------------------
1 | repo-update| repo-update| Yes | Yes | http://download.opensuse.org/update/leap/42.1/oss/

Εάν στην στήλη Enabled λέει No, τότε ενεργοποιήστε το με την εντολή:

zypper modifyrepo --enable repo-update

και κλασικά κάντε ενημέρωση του συστήματος.

sudo zypper ref && zypper update


Τώρα πρέπει να δούμε όλα τα αποθετήρια και να καθαρίσουμε αυτά που δεν χρειαζόμαστε.

sudo zypper lr

Θα βγάλει μια λίστα με τα αποθετήρια που έχετε στο σύστημα. Θα έχει τον αύξοντα αριθμό και το alias του. Διαγράψτε τα αποθετήρια με την εντολή:

sudo zypper rr alias

η διαγραφή μπορεί να γίνει είτε με το alias είτε με τον αύξοντα αριθμό. Θα μείνετε ΜΟΝΟ με τα openSUSE-Leap-42.1-OSS και openSUSE-Leap-42.1-Update. Μπορεί στο σύστημά σας να έχετε διαφορετικές ονομασίες των αποθετηρίων. Εάν συμβαίνει αυτό, ψάξτε με το URL. Εάν και πάλι δεν τα βρίσκετε, δεν υπάρχει πρόβλημα. Σβήστε τα όλα και προσθέστε τα νέα αποθετήρια (απλά δεν θα χρειαστεί το παρακάτω βήμα αλλαγής αριθμού αποθετηρίων).


4) Αλλάξτε στα νέα αποθετήρια
Ας αλλάξουμε τώρα στα νέα αποθετήρια.

Ως διαχειριστής δώστε την εντολή ώστε να αλλάξουν τα αποθετήρια.
sudo sed -i 's/42\.1/42\.2/g' /etc/zypp/repos.d/*

Αλλιώς μπορείτε μέσα στο YaST να επιλέξετε το κάθε αποθετήριο (δυο είναι) και να αλλάξετε χειροκίνητα το νούμερο σε 42.2. Θα εμφανιστεί μια οθόνη με την άδεια χρήσης του λογισμικού. Αποδεχτείτε και πατήστε σε όλα ΟΚ.


5) Λήψη πακέτων
Αυτό το βήμα μπορεί να συγχωνευτεί με το επόμενο. Προτιμότερο είναι να κατεβάσετε μόνο τα νέα πακέτα και στη συνέχεια να κάνετε την αναβάθμιση ώστε να μην έχετε προβλήματα πχ timeout ή παγώματα της λήψης ή του γραφικού περιβάλλοντος.

Ξεκινάμε με μια ενημέρωση της λίστας των διαθέσιμων πακέτων από τα νέα αποθετήρια.
sudo zypper ref

Μετά εκτελέστε την εντολή
sudo zypper dup --download-only

Εδώ θα περιμένετε αρκετά έως να σας δώσει το αποτέλεσμα της λίστας των εργασιών που πρέπει να γίνουν. Πατήστε το πλήκτρο Enter για να συνεχίσετε (ή το y και Enter). Εδώ α περιμένετε αρκετή ώρα, ανάλογα με την ταχύτητά σας. Όταν τελειώσει η λήψη των αρχείων, αποθηκεύστε την δουλειά που κάνατε και προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

6) Αναβάθμιση του συστήματος
Αφού έγινε η λήψη των πακέτων, θα πρέπει να κάνετε αποσύνδεση από το γραφικό περιβάλλον και να εισέλθετε σε τερματικό.
Η αναβάθμιση, θα αλλάξει και την έκδοση του γραφικού περιβάλλοντος. Επομένως ίσως (προσωπικά δεν το έχω συναντήσει) να σταματήσει το γραφικό περιβάλλον και να μην κινείται τίποτα οπότε μπορεί να θεωρήσετε ότι η αναβάθμιση απέτυχε και να κάνετε hard reset. Επομένως, σίγουρα θα έχετε ένα χαλασμένο σύστημα.

Γράψτε τις παρακάτω εντολές σε ένα χαρτί ή ανοίξτε την σελίδα αυτή σε ένα κινητό/ταμπλετ.
Επίσης εάν αναβαθμίζετε laptop, σιγουρευτείτε ότι έχετε πλήρως φορτισμένη μπαταρία ή χρησιμοποιείτε πηγή ρεύματος. Μην διακόψετε την παροχή ρεύματος κατά την αναβάθμιση γιατί σίγουρα θα έχετε ένα χαλασμένο σύστημα.

Κάντε την αποσύνδεση από το σύστημα και θα εμφανιστεί το γραφικό περιβάλλον εισόδου. Στο σημείο αυτό πατήστε τον συνδυασμό των πλήκτρων Ctrl + Alt + F1 για να εμφανιστεί η διεπαφή με τερματικό. Εάν αυτό είναι πολύ νέο για εσάς, απλά προς ενημέρωση, μπορείτε να εναλλάσσεστε μεταξύ έξι τερματικών συν την γραφική διεπαφή. Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα F1 έως F6 για εναλλαγή μεταξύ των έξι τερματικών. Το πλήκτρο F7 σας επιστρέφει πάλι στη γραφική διεπαφή.

Εισάγετε ως όνομα χρήστη root και τον κωδικό του διαχειριστή.

Πρέπει να αλλάξουμε από το runlevel 5, αυτό που το σύστημα παρέχει γραφική διεπαφή, στο runlevel 3, αυτό δηλαδή που έχουμε μόνο τερματικό και σύνδεση στο δίκτυο.

Για αλλαγή, απλά εκτελέστε την εντολή
init 3

για αναβάθμιση εκτελέστε την εντολή (δεν χρειάζεται sudo γιατί είμαστε μέσα στο σύστημα ως διαχειριστές):
zypper --no-refresh dup

θα εμφανιστεί ένα κατεβατό με τις ενέργειες που θα εκτελέσει το zypper κατά την αναβάθμιση. Επειδή έχετε κατεβάσει όλα τα πακέτα στο προηγούμενο βήμα, θα δείτε στην αναφορά του zypper να γράφει "Overall download size: 0 B. Already cached: 1.62 GiB".

Απλά πατήστε Enter και περιμένετε.
Όταν τελειώσει χρειάζεται επανεκκίνηση. Αυτό μπορεί να γίνει με την εντολή:
reboot


7) Επαναφέρετε τα αποθετήρια τρίτων
Τώρα μπορείτε να επαναφέρετε τα αποθετήρια τρίτων, είτε από το αντίγραφο ασφαλείας που κάνατε αλλάζοντας το 42.1 σε 42.2, είτε μπορείτε να αναζητήσετε στο http://software.opensuse.org το πρόγραμμα που είχατε εγκαταστήσει από το συγκεκριμένο αποθετήριο τρίτου. Επίσης ελέγξτε εάν είναι εγκατεστημένα όλα τα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει από τρίτους (obs).


Για περισσότερες ερωτήσεις, μπορείτε να ρωτήσετε στο forum, IRC ή λίστα.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες λειτουργίες του zypper, δείτε το cheatsheet

Τέλος, ένας ωραίος οδηγός αναβάθμισης με εικόνες βρίσκεται στη σελίδα με τίτλο
How to upgrade from openSUSE Leap 42.1 to 42.2.

face


On November 16th there was the release of openSUSE Leap 42.2. On November 24th, I had the opportunity to present openSUSE Project at school.

I was asked to make an introduction to FLOSS in general and more specific about openSUSE Project. The school was for middle aged people, for persons who quited school to work and conftibute financially to their families. There were 3 classes that they taught something computer related. It was a great opportunity for them to learn what FLOSS is and what makes openSUSE great Linux distro.

I busted the myth that "Linux is hard because you have to be a hacker, it's terminal operated" I showed them how to install openSUSE Leap step by step (pictures) and also how to use GNOME (pictures). I mentioned our tools to make a very stable distro and finally I showed them that it's not only a distro but there are people (the communtity) that take care of the software.


There were plenty of questions about linux software alternatives, how to install, if they can replace Ubuntu/Windows with openSUSE and what is perfect suit for specific systems. Each student took a DVD with stikers and a card with Greek community information. Professors will organize an install fest for their lab and/or laptops of their students.

I would like to thank Douglas DeMaio for managing to send me DVDs and stickers and Alexandros Mouhtsis that managed with his professors to organize this presentation. Finally, I would like to thank Dimitrios Katsikas for taking pictures.There's same post at lizards.

Saturday
25 March, 2017


face
Como instalar o jogo FreeCiv no OpenSUSE

Que tal dar uma relaxada e ainda conquistar o mundo? Calma, a segunda parte é apenas no jogo FreeCiv. Para saber mais, veja como instalar o jogo FreeCiv no OpenSUSE.

Leia o restante do texto "Como instalar o jogo FreeCiv no OpenSUSE"

face
Nom : langfr-402px-Gnomelogo.svg.png
Affichages : 222
Taille : 14.4 Ko
GNOME 3.24, nom de code « Portland », est sorti mercredi. Au menu : un mode nuit, une application de recettes (oui !), un centre de contrôle revu et corrigé… et bien d'autres choses !

Quoi de neuf ?

En bref :

 • nouveau mode nuit à la Redshift (voir capture plus bas)
 • centre

face

I banged my head against the wall quite a few times trying to fix the ugly font issue in Google Chrome on Linux. I'm running openSUSE Leap and no hack with the chrome://flags or advanced font settings helped fix the font rendering issues.

Until today...

The best fix that I could find is to place a configuration file that instructs Fontconfig to disable hinting but to keep antialias on.

<?xml version="1.0"?> 
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd"> 
<fontconfig> 
 <match target="font">
  <edit name="antialias" mode="assign"><bool>true</bool></edit>
 </match>
 <match target="font">
  <edit name="hintstyle" mode="assign"><const>hintnone</const></edit>
 </match>
 <match target="font">
  <edit mode="assign" name="hinting"><bool>false</bool></edit>
 </match>
</fontconfig> 

Drop the above in ~/.fonts.config and let Fontconfig do its magic. Google Chrome should now behave better with regards to font rendering.


face

Nos acercamos a abril, el primer mes del año elegido para que el equipo de desarrollo de KDE haga el lanzamiento de su gran revisión de sus aplicaciones. Pero antes de este gran actualización siempre hay que probar. Por eso me complace anunciar que ha sido lanzada la beta de KDE Aplicaciones 17.04. ¡Esto no para! ¡KDE Rocks!

Lanzada la beta de KDE Aplicaciones 17.04

El pasado 24 de marzo el equipo de desarrollo de la Comunidad KDE anunció la beta de KDE Aplicaciones 17.04, otro paso más en la evolución de su ecosistema de programas que tiene dos objetivos fundamentales: seguir mejorando las aplicaciones KDE y continuar la migración de más aplicaciones al entorno de trabajo Qt5/KF5.

Tras un trabajo que se inició el mismo día que se lanzó KDE Aplicaciones 16.08, los desarrolladores han estado trabajando de forma silenciosa pero coordinada y constante preparando las nuevas funcionalidades que nos esperan en agosto

Ahora es el momento de congelar las funcionalidades y las dependencias, y que el equipo de desarrollo (y todas aquellas personas que así lo deseen) se centren en corregir errores y pulir las aplicaciones.

Más información: KDE.org

Pruébalo y reporta errores

Lanzada la beta de KDE Aplicaciones 17.04Todas las tareas dentro del mundo del Software Libre son importantes: desarrollar, traducir, empaquetar, diseñar, promocionar, etc. Pero hay una que se suele pasar por alto y de la que solo nos acordamos cuando las cosas no nos funcionan como debería: buscar errores.

Desde el blog te animo a que tú seas una de las personas responsables del éxito del nuevo lanzamiento de las aplicaciones de KDE. Para ello debes participar en la tarea de buscar y reportar errores, algo básico para que los desarrolladores los solucionen para que el despegue de KDE Aplicaciones 16.04 esté bien pulido. Debéis pensar que en muchas ocasiones los errores existen porque no le han aparecido al grupo de desarrolladores ya que no se han dado las circunstancias para que lo hagan.

Para ello debes instalarte esta beta y comunicar los errores que salgan en bugs.kde.org, tal y como expliqué en su día en esta entrada del blog.


Friday
24 March, 2017


face
Como instalar o navegador Pale Moon no Linux manualmente

Já conhece o Pale Moon, um navegador que é o Firefox mais rápido que o Firefox? Pois se você quiser experimentar esse programa, veja a seguir como instalar o Pale Moon no Linux manualmente.

Leia o restante do texto "Como instalar o navegador Pale Moon no Linux manualmente "

face
Como instalar a versão mais recente do LibreOffice no Ubuntu via PPA ou SNAP

Foi lançado oficialmente o LibreOffice 5.0, a nova geração dessa suíte de escritório. Se você está querendo experimentar essa versão do LibreOffice no Linux antes de todos, veja como instalar.

Leia o restante do texto "Como instalar a versão mais recente do LibreOffice no Linux"

face

Gnome 3.24 se ha publicado hace tan solo 48 horas, y ya está disponible en openSUSE Tumbleweed

El pasado 22 de marzo se publicaba la versión 3.24 del escritorio Gnome. Y tan sólo 48 horas después esa versión ya estaba disponible en openSUSE Tumbleweed. (Creo que la primera distro en incluirla)

Como bien sabéis openSUSE Tumbleweed es la versión “rolling release” o de actualización contínua de la distribución de GNU/Linux openSUSE.

En los repositorios de Tumbleweed se incluyen los paquetes más recientes que están disponibles. Pero paquetes estables y probados, así que nada de inestabilidad y totalmente indicado para sistemas de uso diario.

Si eres Gnomero, ya puedes actualizar tu sistema para disfrutar de todo lo bueno que la comunidad de Gnome ha incluido en esta nueva versión.

Para actualizar Tumbleweed se aconseja no utilizar zypper up y utilizar este otro método:

Si queréis  descargar la ISO de Tumbleweed lo podéis hacer desde este enlace, escogiendo la versión más reciente en el formato que sea de vuestro agrado:

Para conocer los detalles de lo que nos depara esta versión de Gnome os remito al anuncio oficial o mejor ir a la web del Replicante donde nos da cumplida cuenta de las noticias más Geeks!!

———————————————————————–face
As you know Tumbleweed is constantly churning and as such there are points in time where some of the libraries required to run VMware Workstation get a new version that isn't compatible with the latest release or the version you have installed. Mostly the Kernel problems get worked around with simple patches so that the vmmon and vmnet drivers can compile correctly and I've posted a few here on my blog with a tool that can help as well. See my post from January.

So what if for example (which is what happened this month with a newer library version of curl) that we have a newer version of library than what is supported by VMware Workstation. So you go ahead and launch vmware, but no VMware Workstation windows opens. The first thing you can do is inspect the log craeted at /tmp/vmware-<your_home_user>/vmware-apploader-<some_number>.log. It will show you in the beginning which libraries it will be using from either SYSTEM or SHIPPED with VMware Workstation. From the output this month we have the following which is suspect in our log.
017-03-24T08:59:45.773-06:00| appLoader| I125: Marking libxml2.so.2 node as SHIPPED.
2017-03-24T08:59:45.773-06:00| appLoader| I125: Marking libview.so.3 node as SHIPPED.
2017-03-24T08:59:45.773-06:00| appLoader| I125: Marking libXrandr.so.2 node as SYSTEM.
2017-03-24T08:59:45.789-06:00| appLoader| I125: System libcurl.so.4 has OpenSSL version OpenSSL/1.0.2k, ours is OpenSSL/1.0.2k.
2017-03-24T08:59:45.789-06:00| appLoader| I125: System libcurl.so.4 has version 7.53.1 (need 7.51.0) and has been compiled with c-ares support (SSL compatibility? yes).
2017-03-24T08:59:45.789-06:00| appLoader| I125: Marking libcurl.so.4 node as SYSTEM.
Since libcurl.so.4 was marked as SYSTEM we know that it is trying to use the library from our installed packages. libcurl had some recent upgrades. We can try to mitigate this in two ways.

We can execute from the command line forcing to use all SHIPPED libraries from VMware Workstation.
# VMWARE_USE_SHIPPED_LIBS=force vmware &
We can force the one library to be run from the SHIPPED libraries by running the following.
# export LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/vmware/lib/libcurl.so.4:$LD_LIBRARY_PATH
# vmware & 
Both ways are acceptable, but in some cases the later can have better performance in my experience.

Hopefully this can help with future changes in openSUSE Tumbleweed and ensure that you can continue to run VMware Workstation no matter the outcome of the installed packages.

Enjoy!


face

Dear Tumbleweed users and hackers,

What a week! Tumbleweed once again is the first (to my knowledge) to ship the just released GNOME 3.24.0 as part of its main repository. Being shipped to the users in less than 48 hours since the official release announcement is something we can only do thanks to all the automatic building and testing AND the efforts put into the packages! If packagers would not be at the ball the whole time, this would not be possible. Even though the week has seen ‘only’ 4 snapshots (0317, 0318, 0320 and 0322) the changes delivered to the user base is enormous.

The major changes this week were:

 • GNOME 3.24.0 – Released on March 22nd, part of snapshot 0322
 • The YaST Teams work regarding the new desktop selection workflow
 • qemu 2.8.0
 • Linux kernel 4.10.4
 • Mozilla Firefox 52 – NOTE: no more support for NPAPI plugins
 • GCC 7 is available as optional compiler (distro still built using gcc6 though)
 • More work to get the ‘system user’ situation changed, having special packages creating the users

One important note at this point: again there were users falling into the trap with incomplete updated systems with snapshot 0322. Important: zypper up is NOT the right thing to keep your Tumbleweed system running. Use zypper dup [--no-allow-vendor-change]

Things currently being prepared for you

 • GCC7 as default compiler – this might still take a while, but it IS coming
 • KDE Plasma 5.9.4
 • Linux kernel 4.10.5 – and beyond
 • More python packages converted to singlespec

For the next three weeks, Tumbleweed will be given in the careful care of Max and Ludwig, while I will be enjoying some time off. As is usual when teams are running on lower resources, it is possible that snapshots might be delayed a little bit, but I don’t fear to much for that: you can continue submitting as you’re used to – just in case of some delays, please show some understanding. I’m sure Max and Ludwig will be there for you if you need any help. Also, in this period, I will not provide the weekly reviews. I might try to do a recap once I’m back, but no promises there.


face

Weblate 2.12 has been released today, few days behind schedule. It brings improved screenshots management, better search and replace features or improved import. Many of the new features were already announced in previous post, where you can find more details about them.

Full list of changes:

 • Improved admin interface for groups.
 • Added support for Yandex Translate API.
 • Improved speed of sitewide search.
 • Added project and component wide search.
 • Added project and component wide search and replace.
 • Improved rendering of inconsistent translations.
 • Added support for opening source files in local editor.
 • Added support for configuring visual keyboard with special characters.
 • Improved screenshot management with OCR support for matching source strings.
 • Default commit message now includes translation information and URL.
 • Added support for Joomla translation format.
 • Improved reliability of import across file formats.

If you are upgrading from older version, please follow our upgrading instructions.

You can find more information about Weblate on https://weblate.org, the code is hosted on Github. If you are curious how it looks, you can try it out on demo server. You can login there with demo account using demo password or register your own user. Weblate is also being used on https://hosted.weblate.org/ as official translating service for phpMyAdmin, OsmAnd, Aptoide, FreedomBox, Weblate itself and many other projects.

Should you be looking for hosting of translations for your project, I'm happy to host them for you or help with setting it up on your infrastructure.

Further development of Weblate would not be possible without people providing donations, thanks to everybody who have helped so far! The roadmap for next release is just being prepared, you can influence this by expressing support for individual issues either by comments or by providing bounty for them.

Filed under: Debian English phpMyAdmin SUSE Weblate | 0 comments


Thursday
23 March, 2017


face

Los años no pasan, vuelan. KDE Blog  llega a su noveno aniversario este 2017, lo que significa que he compartido mis conocimientos y experiencias sobre KDE y GNU/Linux en forma de más de 4200 artículos. Un aniversario que me gusta también compartir con vosotros porque este blog se ha convertido en uno de los pilares de mi vida y considero a los lectores como amigos virtuales.

KDE Blog llega a su noveno aniversario

KDE Blog llega a su noveno aniversarioEn 2008, tras unos años disfrutando del mundo del Software Libre, consideré que le debía devolver algo de lo que me había dado. De esta forma pensé que la única forma con la que podía ayudar a este mundo del conocimiento libren era mediante la creación de un blog que ayudara a la difusión de las bondades del mismo.

Y eso que no me consideraba un experto, ni mucho menos, simplemente pensé que al no ser un experto y trabajar como docente me convertía en una persona ideal para poder explicar a otros novatos como yo cómo hacer cosas con Software Libre al tiempo que dejaba plasmadas mis soluciones a mis problemas de una forma pública.

Así que el 24 de marzo de 2008 nació KDE Blog. Fue un parto sencillo, me bastó comentarlo con mi compañero virtual Daniel Moreno, que me proporcionó el alojamiento, reunr  unas cuantas entradas cuya finalidad era introducir a los lectores en el mundo GNU/Linux y el valor suficiente para salir de mi zona de confort y empezar a publicar de forma diaria noticias sobre KDE y sus distribuciones. Y quiero destacar “mi obligación” de publicar de forma diaria una entrada ya que fue la forma de crear un hábito en mi trabajo y que este proyecto no muriera.

Declaración de intenciones de KDE Blog

[24 de marzo de 2008]
Hola a todos y todas: Hoy se inaugura KDE Blog un nuevo blog en el inmenso e infinito mundo de los blogs. El objetivo de este blog es múltiple: ayudar a los principiantes en el mundo Linux, informar sobre el mundo KDE, (el entorno de escritorio de bajo Linux) y fomentar el uso del Software Libre.

A lo largo de estos 8 años he ido publicando entradas conmemorativas que podéis seguir en la siguiente etiqueta y este año no he querido ser menos. Pero no me voy a repetir, así que os remito a la entrada del año pasado para leer el resumen de las entradas anteriores, y este año me dedicaré a repasar mi año como humilde profeta del Conocimiento Compartido.

Mi año como activista del Software Libre

Desde hace un tiempo, mi resumen anual no lo hago el 31 de diciembre sino que he decidido hacerlo en marzo, para celebrar el aniversario del blog. En esta ocasión he decidido dividir el resumen en tres apartados: el blog, mi entorno y KDE Espaface

We’re very happy to announce that openSUSE has been accepted as a mentoring organization for the Google Summer of Code (GSoC) 2017 edition!

Google Summer of Code

Google Summer of Code is an annual program which awards stipends to university students to write code and learn about open source development in their summer break! Accepted students work with a mentor and become a part of the open source community.

In last year’s edition, Ana Maria worked on a project to improve the schedule of the Open Source Event Manager. We’re proud to announce that Ana Maria will participate as a mentor again. If you’re interested in web development and Ruby on Rails, check out the projects around OSEM.

One of our all-time favorite projects participating in GSoC is YaST. openSUSE’s default setup and configuration tool offers a project about rewriting keyboard management in a proper object-oriented way.

Compared to YaST, Jangouts is still a new project in the openSUSE family. Jangouts (for “Janus Hangouts”) is a solution for videoconferencing based on WebRTC and AngularJS. While Jangouts participated the first time with only one project, we’re happy that this year they offer three new projects.

The application period already started this Monday (March 20), and runs through April 4. Interested students should get in touch with the mentors and the community before starting to write an application proposal. Google will announce accepted students on May 4, and the official coding period will be from May 30 – August 29.

If you’re interested in participating in Google Summer of Code, please visit our openSUSE 101 mentoring website for more information about projects and application.


Wednesday
22 March, 2017


face

Veremos no artigo publicado no Viva O Android todas as novidades da nova versão do Android Nougat (7.1.1), como também ressuscitar seu Nexus 5 abandonado pela Google instalando o Android 7.1.1 com direito a multi-janelas e o recurso de RV DayDream e muitos outros recursos inovadores. Deixo também um vídeo demonstrativo das funcionalidades (fiquei impressionado com o desempenho), tutorial na íntegra AQUI!

Video do brinquedo novo:face
Finalmente o Netflix adicionou suporte para o Firefox no Linux

Parece noticia repetida, mas não é: Finalmente o Netflix adicionou suporte para o Firefox no Linux. Agora não é preciso fazer mais nada para assistir filmes do Netflix no Linux usando esse navegador.

Leia o restante do texto "Netflix finalmente adicionou suporte para o Firefox no Linux"

face
Como instalar o jogo PlaneShift no Linux

Que tal experimentar um jogo online e disputar com milhares de jogadores em um mundo virtual dinâmico? Então conheça e veja como instalar o jogo PlaneShift no Linux. Leia o restante do texto "Como instalar o jogo PlaneShift no Linux"


face

To make sure you didn’t missed us too much, in our latest blog post we summarized all the YaST-related projects worked during Hack Week 15. But after all the fun, it was time for… more fun! So let’s take a look to what the team has delivered on this first sprint after Hack Week 15.

Storage reimplementation: encrypted proposal without LVM

One of the known limitations of the current installer is that it’s only able to automatically propose an encrypted schema if LVM is used. For historical reasons, if you want to encrypt your root and/or home partitions but not to use LVM, you would need to use the expert partitioner… and hope for the best from the bootloader proposal.

But the new storage stack is here (well, almost here) to make all the old limitations vanish. With our testing ISO it’s already possible to set encryption with just one click for both partition-based and LVM-based proposals. The best possible partition schema is correctly created and everything is encrypted as the user would expect. We even have continuous tests in our internal openQA instance for it.

The part of the installer managing the bootloader installation is still not adapted, which means the resulting system would need some manual fixing of Grub before being able to boot… but that’s something for an upcoming sprint (likely the very next one).

Improved add-ons listing for SLE12-SP1

The dialog in SLES-12-SP1 for selecting the add-ons after registering the system was originally designed just for a small list of add-ons. Unfortunately (or fortunately, depending on how you look at it), the number of add-ons grew over the time and it exceeded the original limit for the text mode UI.

The equivalent screen in SLE-12-SP2 is not affected by the problem because it uses a different layout with scrollable list. But the SP1 dialog looks like this.

Broken add-ons list in SP1

If you look carefully at the screenshot you will see that the Web and Scripting Module is missing in the list and the Back, Next and Abort buttons at the bottom are also not displayed.

The fix decreased the size of the Details widget and allowed displaying more items in each column. Now there is even free space for three more add-ons.

Fixed addons list in SP1

Moreover the dialog is now dynamic and checks the current size of the screen. If there is enough free space then the list is displayed in one column so the labels are not truncated and the Details widget size is increased back to the original size.

Add-ons list in SP1 with enough space

Storage reimplementation: Btrfs subvolumes

The management of subvolumes is one of those features that make Btrfs rather unique and that need special handling when compared to more traditional file systems. That was indeed one of the several reasons to rewrite libstorage – Btrfs subvolumes never fully fitted the philosophy and data structures on the old (current) libstorage and yast2-storage.

In this sprint we introduced support for subvolumes in libstorage-ng from the ground up, taking into consideration


face

White Tip Reef SharkWhite Tip Reef Shark

This morning, on a dive at Sha’ab Iris, off the coast of Hurghada in the Red Sea, a white tip reef shark visited us for a swim-by.


Tuesday
21 March, 2017


face

OpenSUSE Leap 42.1 ist im November 2015 erschienen und wird demnach im kommenden Mai 1 1/2 Jahre alt. Nach dem openSUSE Zeitplan heißt das, das es wahrscheinlich  nach dem 16. Mai 2017 keine weiteren Sicherheitsupdates und Aktualisierungen mehr geben wird. Das ist lt. openSUSE’s Plan genau sechs Monate nach dem Erscheinen der Folgeversion Leap 42.2 und somit der angekündigte Supportzeitraum. Benutzer von Leap 42.1 sollten langsam über einen Wechsel auf openSUSE Leap 42.2 nachdenken. 

Das zumindest gestaltet sich aus meiner eigenen Erfahrung recht einfach. Da es das Konzept der Leap Reihe ist, das die Basis des Systems stets gleich bleibt funktionieren die Upgrades auf die nächste Version problemloser als früher.

Ich habe vor kurzem gerade selbst insgesamt vier verschiedene openSUSE Leap 42.1 Installationen mit „zypper dup“ auf Leap 42.2 problemlos aktualisiert. Und es handelte sich um echte Arbeitssysteme, bei denen auch zusätzliche Repos und haufenweise zusätzliche Software installiert war. Lief alles problemlos durch! 

In diesem Artikel von 2010 habe ich bereits über ein komplettes Versionsupgrade und den Ablauf bzw. die Vorgehensweise mit zypper berichtet. Er ist immer noch aktuell.

Quelle: Pro-Linux, openSUSE-Mailingliste


face

Akademy-es y Akademy 2017 se celebrarán en Almería, España. Unos eventos en los que podrás compartir, aprender, hackear y disfrutar en comunidad.

Akademy-es celebra su decimoprimera edición este año 2017 en Almería. Esta es la ciudad escogida en la que organizar este evento que reune a desarrolladores, colaboradores y usuarios de KDE en España.

Pero una ve más coincidiendo en la misma ciudad y sin solución de continuidad se celebrará también Akademy, el evento que reune a toda la comunidad de KDE de todo el mundo.

Ya en eventos anteriores España ha sido el lugar anfitrión en el que organizar este evento. Tras Gran Canarias, Bilbao y La Coruña ahora le toca el reto a Almería de dejar buen sabor de boca en toda la comunidad KDE.

El HackLab de Almería junto con el UNIA (Universitarios Informáticos de Almería) serán los encargados de realizar las labores de organización y buen desarrollo tanto de la edición española, Akademy-es, que se celebrará el 20 y 21 de julio de 2017. Como de la edición internacional que se celebrará a partir del día 22de julio de 2017. Todo ello en la Universidad de Almería

Akademy-es

Tal como he dicho se celebrará los días 20 y 21 de julio de 2017. De momento se está preparando el programa, así que ya está abierto el plazo para aceptar charlas si quieres dar una en este evento.

En el siguiente enlace tienes más información sobre cómo hacerlo y dónde dirigirte si quieres realizar una charla.

Pero también puedes decidirte a participar simplemente asistiendo al evento si tienes la oportunidad y quieres vivir en primera persona qué es eso de una Akademy-es.

Yo después de decidirme y asistir en las dos anteriores ocasiones en La Coruña y Madrid tengo que decir que es muy recomendable pasarse por allí a compartir sobre esta pasión con otros/as usuarios/as. Pero una advertencia: ¡Ten cuidado que engancha! y te “picará el gusanillo” y querrás repetir! 🙂

Akademy

Si finalmente te animas a asitir tendrás la oportunidad única de poder además prolongar tu estancia unos días más en Almería y a partir del 22 de julio también poder asistir al evento que reune a desarrolladores, traductores, artistas y usuarios de la comunidad KDE de todo el mundo.

En la ocasión en que asistí en La Coruña a la Akademy, pude constatar que la comunidad es muy amplia y todos y todas tienen ganas de compartir y desvirtualizarse una vez al año compartiendo, aprendiendo y disfrutando de lo que ofrece Akademy.

También tienen abierto el plazo de registro de charlas:

Incluso te puedes animar a hablar sobre tu proyecto en KDE, las charlas deben realizarse


Michael Meeks: 2017-03-21 Tuesday.

09:34 UTCmember

face
 • Up early, noticed the ice-crusher motor relay is the same as the compressor one (and presumably far far less used), de-soldered both relays, swapped them and bingo: a working compressor. Bench testing suggests the duff relay is only good at making nice clicking noises, rather than power switching; good.
 • Poked mail; pushed fixes.

Monday
20 March, 2017


Jakub Steiner: Blender Constraints

21:16 UTCmember

face

Last time I wrote about artistic constraints being useful to remain focus and be able to push yourself to the max. In the near future I plan to dive into the new contstraint based layout of gtk4, Emeus. Today I’ll briefly touch on another type of constraint, the Blender object constraint!

So what are they and how are they useful in the context of a GNOME designer? We make quite a few prototypes and one of the things to decide whether a behavior is clear and comprehensible is motion design, particularly transitions. And while we do not use tools directly linked to out stack, it helps to build simple rigs to lower the manual labor required to make sometimes similar motion designs and limit the number of mistakes that can be done. Even simple animations usually consist of many keyframes (defined, non-computed states in time). Defining relationships between objects and createing setups, “rigs”, is a way to create of a sort of working model of the object we are trying to mock up.

Blender Constraints Blender Constraints

Constraints in Blender allow to define certain behaviors of objects in relation to others. Constraints allow you to limit movement of an object to specific ranges (a scrollbar not being able to be dragged outside of its gutter), or to convert certain motion of an object to a different transformation of another (a slider adjusting a horizon of an image, ie. rotating it).

The simplest method of defining relation is through a hierarchy. An object can become a parent of another, and thus all children will inherit movements/transforms of a parent. However there are cases — like interactions of a cursor with other objects — where this relationship is only temporary. Again, constraints help here, in particular the copy location constraint. This is because you can define the influence strength of a constraint. Like everything in Blender, this can also be keyframed, so at some point you can follow the cursor and later disengage this tight relationship. Btw if you ever though you can manualy keyframe two animations manually so they do not slide, think again.

Inverse transform in Blender Inverse transform in Blender

The GIF screencasts have been created using Peek, which is available to download as a flatpak.

Peek, a GIF screencasting app. Peek, a GIF screencasting app.


Michael Meeks: 2017-03-20 Monday.

21:00 UTCmember

face
 • H. ill, fridge compressor appears to have packed-in; spent a while dis-assembling it variously; annoying. Consultancy call. Lunch, sync. with Andras & Tor, code review.
 • Poked at the Daewoo FRN-U20DA in the evening ; no error codes, nothing doing, compressor not running, but starter seems ok, and continuity good. Brian over to help; jumped the compressor all working well there in the plumbing section - good. Set to work on the electronics; found the RT (Room Temperature) sensor, seems to be fine; hmm. Ordered a new compressor relay: OMIH-SS-112LM.

face
Como instalar o Visual Studio Code no Linux usando pacotes DEB/RPM

Visual Studio Code, o editor de código multiplataforma da Microsoft já possui uma versão para o Linux. E se você quer usá-lo no seu sistema, veja aqui como instalar o Visual Studio Code no Linux usando pacotes DEB/RPM.

Leia o restante do texto "Como instalar o Visual Studio Code no Linux usando pacotes DEB/RPM"

face

Como o openSUSE Tumbleweed foi atualizado para usar rpm 4.13 (snapshot 2017033), você continua vendo a mensagem "aviso: Versão não suportada da chave: V3" sempre que você invoca zypper ou rpm. Claro que isso é muito irritante, e você só quer parar, certo?


Primeiro, um pouco de fundo:

O RPM usa a infra-estrutura gpg para validar assinaturas de pacote. Como é comum, esta infra-estrutura está sendo desenvolvida e os vários formatos-chave são versionados. À medida que os formatos antigos se tornam obsoletos e considerados inseguros, eles não são mais suportados por ferramentas modernas. Isso ajuda a melhorar a segurança, na medida em que não dá ao usuário uma falsa sensação de segurança: uma chave que é insegura vale tanto quanto nenhuma chave em tudo.

Então, vamos parar de irritá-lo com zypper/rpm! Se ele já não vai usar a chave gpg, podemos também apenas se livrar dele. Mas como!?

Primeiro, precisamos descobrir o ID (ou IDs) da chave (s) que o causam. RPM pode ser um pouco mais detalhado quando solicitado a ser assim, e então ele nos dá algumas dicas:

rpm -vv -qf /etc

E isso vai responder com algo como:

ufdio: 1 reads, 18883 total bytes in 0.000006 secs
D: loading keyring from pubkeys in /var/lib/rpm/pubkeys/*.key
D: couldn’t find any keys in /var/lib/rpm/pubkeys/*.key
D: loading keyring from rpmdb
D: opening db environment /var/lib/rpm cdb:private:0x201
D: opening db index /var/lib/rpm/Packages 0x400 mode=0x0
D: locked db index /var/lib/rpm/Packages
D: opening db index /var/lib/rpm/Name nofsync:0x400 mode=0x0
D: read h# 168 Header sanity check: OK
warning: Unsupported version of key: V3
D: read h# 335 Header sanity check: OK
D: added key gpg-pubkey-7e2e3b05-4be037ca to keyring
D: read h# 390 Header sanity check: OK

Eu destaquei as partes interessantes aqui para o seu prazer de visualização. 168 refere-se realmente ao ID interno no banco de dados rpm da chave que ele só reclamou.

Então, vamos descobrir qual é a chave:
rpm -q --querybynumber 168

E você obtem algo como o gpg-pubkey-7e2e3b05-4be037ca como a resposta. Com esta informação, você pode descobrir qual é a chave - apenas para satisfazer sua fome de informações. Se você acredita que a chave em questão ainda está em uso, convém informar seu proprietário.

rpm -qi gpg-pubkey-3d25d3d9-36e12d04

warning: Unsupported version of key: V3
Name : gpg-pubkey
Version : 3d25d3d9
Release : 36e12d04
Architecture: (none)
Install Date: Tue 06 Jul 2010 07:39:17 AM CEST
Group : Public Keys
Size : 0
License : pubkey
Signature : (none)
Source RPM : (none)
Build Date : Tue 06 Jul 2010 07:39:17 AM CEST
Build Host : localhost
Relocations : (not relocatable)
Summary : gpg(SuSE Security Team )
Description :
Distribution: (none)

Esta é realmente uma chave GPG antiga - a partir do SUSE. Como esta máquina foi atualizada usando zypper dup por tanto tempo, não é nenhuma surpresa algum

Older blog entries ->